Siber Güvenlik Kanunu Teklifi: Tehlikenin Farkında Mısınız?
16 Ocak 2025 – İfade Özgürlüğü Derneği, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde sunulan Siber Güvenlik Kanunu Teklifine ilişkin görüş ve endişelerini kamuoyuyla paylaşarak, ifade özgürlüğü, kişisel verilerin korunması ve özel hayatın gizliliği gibi temel insan haklarını tehdit eden ciddi risklere dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.
5651 Sayılı Kanun’un 9. Maddesinin İptali ile Bir Dönemin Sonuna Geldik
9 Ekim 2024 – 5651 sayılı Kanun’un ifade ve basın özgürlüğü üzerindeki en ağır müdahalelerden biri olarak tarihe geçen 5651 sayılı Yasanın “kişilik hakları ihlalleriyle ilgili” 9. maddesi resmen yürürlükten kalkıyor. Anayasa Mahkemesi tarafından 11 Ekim 2023’te iptal edilen bu madde, kamusal tartışmaları bastırma, eleştirel haberlere erişim engelleme ve yayından çıkartma gibi sıklıkla sulh ceza hakimlikleri eliyle uygulanan yaptırımlarla ifade ve basın özgürlüğüne karşı araçsallaştırılan bir mekanizma haline gelmişti.
EngelliWeb 2023: Türkiye'de Adaletsizliğin Sembolü: Sulh Ceza Hakimlikleri ve İnternet Sansürleri
13 Eylül 2024 – İnternet sansürlerinin Türkiye’deki hukuki ve toplumsal boyutlarını gözler önüne seren EngelliWeb 2023 raporu yayınlandı. Bu rapor, 2018 yılından bu yana düzenli olarak yayımlanan EngelliWeb raporlarının devamı niteliğinde olup, Türkiye’de adaletsizliğin ve sansürün simgesi haline gelen sulh ceza hakimliklerinin yapısal sorunlarına odaklanmaktadır. Raporda, Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik internet sansürlerinin yaygınlaşmasının yanı sıra, sulh ceza hakimliklerinin bu süreçte oynadığı merkezi rol incelenmektedir.
Instagram Yeniden Açılsın
9 Ağustos 2024 – İnsan Hakları İzleme Örgütü ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD) bugün yaptıkları bir açıklamada, Türkiye’deki yetkililerin, keyfi bir kararla, 2 Ağustos 2024 tarihinde Instagram’a erişim engeli getirmesinin milyonlarca kullanıcının ifade özgürlüğü ve bilgiye erişim haklarını ihlal ettiğini belirtti.
Hafızamız Siliniyor: İnternet Sansürlerinin Unutulma Hakkı Boyutu
5 Haziran 2024 – İfade Özgürlüğü Derneği’nin Eylül 2022 içinde yayınlanan Hafızamız Siliniyor: İnternet Sansürlerinin Unutulma Hakkı Boyutu başlıklı çalışmasının devamı niteliğindeki Hatırlama Hakkı: İnternet Sansürünün Toplumsal Hafıza Boyutu çalışmasında tematik olarak, unutulma hakkından ziyade, tarihsel kayıtların, toplumsal hafızanın ve basın arşivlerinin korunması ve dolayısıyla arşivlerin sadece geçmişin bir kaydı olmadığı ve arşivlerin sadece bugün için değil, gelecek nesiller için de korunmasını ve kullanılmasını sağlamak bağlamında hatırlama hakkı işlenmiştir.
EngelliWeb 2022: Sulh Ceza Hakimliklerinin Gölgesinde Anayasa Mahkemesi
24 Temmuz 2023 – İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yayınlanan 2018 – 2021 EngelliWeb raporlarının devamı niteliğindeki EngelliWeb 2022 raporu önceki yıllarda olduğu gibi ‘kişilik hakları ihlalleri’ kararları sonucu yayınlanmasında kamu yararı bulunan binlerce haber ve içeriğin erişime engellendiğini, yayından çıkartıldığını, sansürlendiğini ve arşivlerden silinerek yok edildiğini aktarmaktadır.
EngelliWeb 2021: Üst Düzey Kamu Şahsiyetlerinin İncinen İtibar, Onur ve Haysiyet Yılı
19 Ekim 2022 – Türkiye’de İnternet ve sosyal medyanın tekrardan kısıtlanması tartışmaları devam ederken İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yayınlanan EngelliWeb 2021 Raporu Türkiye’de git gide artan İnternet sansürleri ve erişim engelleme uygulamaları hakkında 2021 yılı sonu itibarıyla değerlendirmeleri içermektedir.
Hafızamız Siliniyor: İnternet Sansürlerinin Unutulma Hakkı Boyutu
3 Ekim 2022 – İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yayımlanan bu çalışma unutulma hakkının 5651 sayılı Kanun kapsamında “kişilik haklarını koruma” amaçlı olarak sulh ceza hakimlikleri tarafından nasıl değerlendirildiğini, karar alma süreçlerinde Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının dikkate alınıp alınmadıklarını değerlendirmektedir.
Fahrenheit 5651: Sansürün Yakıcı Etkisi
16 Ağustos 2021 – Türkiye’de İnternet ve sosyal medyanın tekrardan kısıtlanması tartışmaları devam ederken İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yayınlanan EngelliWeb 2020 Raporu Türkiye’de git gide artan İnternet sansürleri ve erişim engelleme uygulamaları hakkında 2020 yılı sonu itibarıyla değerlendirmeleri içermektedir.
Tiktok’un Sosyal Medya Kanununa Uyması Sansür Rejiminin Genişlemesine İmkân Sağlayacak
9 Ocak 2021 – Tiktok’un Türkiye’nin sosyal medyaya ilişkin baskıcı yeni Kanununa uyma kararı, bu platformdaki ifade özgürlüğünü ciddi anlamda tehdit ettiği ve Türk hükümetine sansür rejimini genişletme imkânı tanıdığı, bugün ARTICLE 19 ve İFÖD (İfade Özgürlüğü Derneği) tarafından belirtilmiştir. Dün açıklanan karar, sivil toplumun temsilci atanmamasına ilişkin tüm çağrılarına rağmen YouTube tarafından Aralık ayında açıklanan benzer bir kararı takip etmektedir.
YouTube’un Kararı İfade Özgürlüğünü Tehdit Ediyor
18 Aralık 2020 – ARTICLE 19, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), 16 Aralık 2020’de YouTube’un yakın zamanda değiştirilen internet yasasına uymak için Türkiye’ye yerel bir temsilci ataması yapacağını bildirmesinin, şirketi Türkiye makamlarının içerik kaldırma ve erişim engelleme taleplerine maruz bırakacağını ifade ettiler. Bu yönde bir atama işlemi kaçınılmaz olarak keyfi sansürde bir artışa yol açacak, bireylerin gizliliğini ve bilgiye erişim haklarını tehlikeye atacak ve YouTube’un insan hakları ihlallerine dahil olmasına sebebiyet verecektir.
EngelliWeb 2019: Buz Dağının Görünmeyen Yüzü
02 Temmuz 2020 – Türkiye’de İnternet ve sosyal medyanın tekrardan kısıtlanması tartışmaları devam ederken İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yayınlanan EngelliWeb 2019: Buz Dağının Görünmeyen Yüzü Raporu’nda Türkiye’den erişime engellenen web siteleri, haber, sosyal medya hesap ve içerikleri ile ilgili istatistiki veriler açıklandı.