Basın Bültenleri ve Duyurular

Fahrenheit 5651: Sansürün Yakıcı Etkisi

16 Ağustos 2021 – Türkiye’de İnternet ve sosyal medyanın tekrardan kısıtlanması tartışmaları devam ederken İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yayınlanan EngelliWeb 2020 Raporu Türkiye’de git gide artan İnternet sansürleri ve erişim engelleme uygulamaları hakkında 2020 yılı sonu itibarıyla değerlendirmeleri içermektedir.

Tiktok’un Sosyal Medya Kanununa Uyması Sansür Rejiminin Genişlemesine İmkân Sağlayacak

9 Ocak 2021 – Tiktok’un Türkiye’nin sosyal medyaya ilişkin baskıcı yeni Kanununa uyma kararı, bu platformdaki ifade özgürlüğünü ciddi anlamda tehdit ettiği ve Türk hükümetine sansür rejimini genişletme imkânı tanıdığı, bugün ARTICLE 19 ve İFÖD (İfade Özgürlüğü Derneği) tarafından belirtilmiştir. Dün açıklanan karar, sivil toplumun temsilci atanmamasına ilişkin tüm çağrılarına rağmen YouTube tarafından Aralık ayında açıklanan benzer bir kararı takip etmektedir.

YouTube’un Kararı İfade Özgürlüğünü Tehdit Ediyor

18 Aralık 2020 – ARTICLE 19, İnsan Hakları İzleme Örgütü ve İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD), 16 Aralık 2020’de YouTube’un yakın zamanda değiştirilen internet yasasına uymak için Türkiye’ye yerel bir temsilci ataması yapacağını bildirmesinin, şirketi Türkiye makamlarının içerik kaldırma ve erişim engelleme taleplerine maruz bırakacağını ifade ettiler. Bu yönde bir atama işlemi kaçınılmaz olarak keyfi sansürde bir artışa yol açacak, bireylerin gizliliğini ve bilgiye erişim haklarını tehlikeye atacak ve YouTube’un insan hakları ihlallerine dahil olmasına sebebiyet verecektir.

EngelliWeb 2019: Buz Dağının Görünmeyen Yüzü

02 Temmuz 2020 – Türkiye’de İnternet ve sosyal medyanın tekrardan kısıtlanması tartışmaları devam ederken İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yayınlanan EngelliWeb 2019: Buz Dağının Görünmeyen Yüzü Raporu’nda Türkiye’den erişime engellenen web siteleri, haber, sosyal medya hesap ve içerikleri ile ilgili istatistiki veriler açıklandı.

EngelliWeb 2018

02 Temmuz 2019 – İfade Özgürlüğü Derneği tarafından yayınlanan EngelliWeb 2018Türkiye’den Erişime Engellenen Web Siteleri, Haber ve Sosyal Medya İçeriklerinin Analiz Raporu’nda Türkiye’den erişime engellene web siteleri, haberler ve sosyal medya hesap ve içerikleri ile ilgili istatistiki veriler açıklandı.